Zakelijk profiel

WhatsApp Business is eindelijk klaar voor het Nederlandse (zakelijke) publiek. Na verschillende bètatests eind vorig jaar en een uitrol in een select groepje landen is de app vanaf eind Januari ook hier beschikbaar. Met WhatsApp Business komt de berichtendienst eindelijk zakelijke gebruikers tegemoet. Veel bedrijven gebruiken de app nu al, maar dat vereist nog aardig wat gedoe.

Omdat WhatsApp vooral bedoeld is voor persoonlijk gebruik, kun je je account niet zomaar op meerdere devices tegelijk gebruiken.

Ook voor eenmanszaken die zowel een privé als zakelijk nummer hebben is de ‘normale’ WhatsApp niet ideaal.

Wat verandert er voor bedrijven?

Automatische antwoorden

Bedrijven kunnen straks hun accounts delen met en verspreiden over meerdere medewerkers. Ook kunnen er automatische antwoorden ingesteld worden, zoals berichten wanneer het bedrijf gesloten is, of antwoorden op veelgestelde vragen. Daarmee wordt het een stuk makkelijker om WhatsApp te gebruiken als alternatief voor de traditionele klantenservice. Bedrijven krijgen bovendien statistieken te zien over de gemiddelde reactietijd en hoeveel verstuurde berichten er gelezen zijn.

Daarnaast krijgen bedrijven hun eigen aangepaste gebruikersprofielen. Open je zo’n profiel, dan zie je de openingstijden, het adres en een korte beschrijving van het bedrijf. Grotere bedrijven worden bovendien geverifieerd, zodat je zeker weet dat je niet met een nepaccount te maken hebt.

Direct contact met medewerkers

Wat verandert er voor gewone gebruikers?

Bedrijven als KLM hebben al aangegeven binnenkort WhatsApp Business te willen gaan gebruiken. Heb je dan een vraag over je vlucht, dan kun je KLM direct bereiken via WhatsApp. Met automatische vragen en antwoorden heb je sneller een reactie, of is het voor medewerkers makkelijker om een antwoord voor je te vinden.

Ook komt er straks meer onderscheid tussen gewone accounts en zakelijke accounts. Daardoor is WhatsApp straks niet meer alleen een dienst voor privéberichten, maar ook geschikt voor gesprekken met allerlei bedrijven. Van eenmanszaak tot multinational: in theorie kun je ze straks allemaal via dezelfde app bereiken.

WhatsApp Business beschikbaar

Let op: vooralsnog is WhatsApp Business gratis, maar in de toekomst moeten bedrijven wel betalen voor het gebruik ervan. Wat de kosten zijn, is nog onbekend. Je kunt de app via deze link in de Play Store vinden.